Lajitietokeskus – LAJI.FI

Suomen Lajitietokeskus on Luomuksen digitalisaation lippulaivahanke. Lajitietokeskuksen portaalissa, osoitteessa Laji.fi, kuka tahansa voi hakea kaikkea sitä tietoa, jota suomalaisista lajeista on digitaalisesti saatavilla, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoistaan. Luomus koordinoi tämän kansallisen tietopalvelun rakentamista, ja siihen osallistuvat monet muut yliopistot, tutkimuslaitokset, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat.

Lajitietokeskus päätettiin perustaa vuonna 2012, avattiin virallisesti vuonna 2015, ja vuosi 2017 oli Laji.fi-portaalin ensimmäinen täysi toimintavuosi. Palvelu löydettiin nopeasti. Vuonna 2018 käyttäjiä oli jo kaksinkertainen määrä ensimmäiseen vuoteen verrattuna, ja Lajitietokeskuksen tietovarastossa olikin jaossa yli 30 miljoonaa lajihavaintopistettä.

Luomus ylläpitää lajitietokeskusta yhteistyössä ympäristöministeriön, muiden lajitietoa käyttävien ministeriöiden, Suomen ympäristökeskus SYKE:n ja valtion tutkimuslaitosten sekä yliopistojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

FinBIF tapasi GBIFin

Suomen lajitietokeskus eli FinBIF (Finnish Biodiversity Information Facility) tapasi maailman lajitietokeskuksen (Global Biodiversity Information Facility, GBIF) syyskuussa 2017 Helsingissä Suomen isännöidessä ensikertaa GBIF:n kokousta.

Kokouksen osana pidetyssä kansallisessa lajitietoseminaarissa kansainväliset puhujat taustoittivat biodiversiteetti-informatiikan tilannetta maailmalla, ja Lajitietokeskuksen väki selvitti suomalaisen palvelun rakennetta ja toimintaa. Eri alojen huippututkijat esittelivät avoimen lajitiedon käyttöä suojelubiologian ja ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Myös lajitietokeskuksen mahdollisuuksia luonnonsuojelun ja vieraslajien torjunnan tehostamisessa nostettiin esille.

Lue myös