Ajanlaskun ajan rajuin aurinkomyrsky paikannettiin Lapin puista

Jos vastaava tapahtuisi nyt, se johtaisi dramaattisiin seurauksiin, kuten nykyaikaisten navigaatio- ja viestintäsatelliittien vaurioihin ja astronauttien kuolemiin avaruudessa. Yhteistutkimuksessa selvisi, että aurinkomyrsky möyrysi keväällä 774, minkä tutkijat paikansivat Lapin puiden vuosilustoista.

Julkaistu 6.9.2018 Kuva: Sanna Saari

Puun vuosirenkaista on viime vuosina tuotettu lukemattomia hiilen isotooppimäärityksiä ja niiden myötä päästy monitieteisesti avaamaan menneisyyden ilmiöitä. Juuri lapin puiden vuosirenkaista voidaan nähdä voimakas radiohiilisingnaali, sillä maan magneettikenttä ohjaa aurinkomyrskyjen hiukkaset maan ilmakehään pääosin arktisten alueiden kautta. Ilmiön näkyvin seuraus ovat revontulet. Radiohiilitieto saadaan puusta vuolemalla kunkin vuoden aikana kasvanut puumateriaali erillisiksi näytteiksi, muuntamalla ne ensin selluloosaksi ja sitten polttamalla ja kemiallisen pelkistyksen avulla puhtaaksi hiileksi, josta radiohiilen osuus pystytään määrittämään. Havaittu radiohiilisignaalin vaihtelu eri leveysasteilla ja lyhyt kesto viittaavat vahvasti aurinkoon ilmiön alkulähteenä.

Tutkimusprosessiin osallistuivat Luonnonvarakeskuksen Rovaniemen laboratorio ja Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Ajoituslaboratorio ja Kiihdytinlaboratorio. Tutkimuksen mahdollisti Luken kokoama vuodentarkka puun kasvunvaihtelun kronologia eli lustokalenteri.

Voit lukea tiedotteen täältä.